Flipkart Beat The Genius Quiz Answers

Beat The Genius Flipkart Quiz Answers today For Season 1

Episode 28: The City of Lakes 

Question 1:  On which lake would you find the lake palace in Udaipur?

Answer: Pichola

Question 2:  Neerja Bhanot, the fight attendant killed by terrorists worked for which airline? 

Answer: Pan Am 

Question 3:  Kaesan bhai Patel is best known for the founder of which Company? 

Answer: Nirma 

Question 4:  In the Mahabharata, which son of Shantanu and Ganga took up the name Bhishma? 

Answer: Devavrata 

Question 5:  At the 1956 Melbourne Olympics who became the first asian to score a hattrick In Olympic football? 

Answer: Neville-D’souza 


Episode 27: Bhaag Milkha Bhaag 

Question 1:  The experimental township Auroville in Tamil Nadu is dedicated to whose vision? 

Answer: Sri Aurobindo 

Question 2:  In 1964 which Indian origin entrepreneur founded audio company Bose Corporation? 

Answer: Amar Bose 

Question 3:  Ashutosh Gowarikar’s ‘panipat’ tells the story of which Maratha commander, who lost the third battle of Panipat? 

Answer: Sadashiv Rao bhau

Question 4:  In which event did Milkha Singh miss out an Olympic medal by less than a second?

Answer: 400 m

Question 5:  The Last known member of which animal Species was shot by Maharaj of koriya in 1947? 

Answer: Asiatic cheetah 


Episode 26: The Raman Effect 

Question 1:  In 2013 which rapper and musician released the song ‘Blue Eyes’?

Answer: Yo Yo Honey Singh

Question 2:  Which best selling book of Chetan Bhagat tells the story of ‘alok’, ‘hari’ and ‘Ryan’?

Answer: Five Point Someone

Question 3:  In 2010 who designed Indian rupee Symbol?

Answer: D Uday Kumar

Question 4:  India celebrate national science day on feb 28 to mark which occasion?

Answer: Discovery of Raman effect

Question 5:  During the first world war Indian soldiers were posted at which city in 1915? 

Answer: Singapore


Episode 25: Unity in Diversity

Question 1:  What day is observed in India on Sardar Patel’s birth anniversary on 31 October?

Answer: National Unity Day

Question 2:  In 2009 which Indian poet-lyricist won the Oscar for ‘Best Original Song’?

Answer: Gulzar

Question 3:  Which Indian city was declared a UNESCO world heritage site in 2019?

Answer: Jaipur

Question 4:  Which animal is the primary diet of the King Cobra? 

Answer: Snake 

Question 5:  Which biologist of Indian origin won the Nobel Prize in Chemistry in 2009? 

Answer: Venki Ramakrishnan 


Episode 24: Gangs of Naxalbari 

Question 1:  Who has made the highest individual score for india in ODI World Cup final? 

Answer: Gautam Gambhir 

Question 2:  Which Member of Parliament won 2019 Sahitya Academy Award in English for his work ‘An Era Of Darkness’? 

Answer: Shashi Tharoor

Question 3:  The word Naxalite comes from the village of naxalbari, located in which state?

Answer: West Bengal

Question 4:  What term in Indian business did Deepak Mohoni coin?

Answer: Sensex

Question 5:  In the Ramayana under whose supervision was the bridge Lanka build?

Answer: Nala


Episode 23: From London to Paris

Question 1:  The alphonso mango was named after an explorer of which country?

Answer: Portugal 

Question 2:  In the mahabharata who narrates the events of war of kurukshetra to the blind Dhritarashtra? 

Answer: Sanjaya

Question 3:  Which Puducherry born hollywood director has received a padma shri in 2008?

Answer: M Night Shyamalan

Question 4:  In Which country did Indian’s men cricket team won it’s rst overseas test series?

Answer: New Zealand

Question 5:  In 1829 which Governor General of india banned sati pratha?

Answer: Lord Bentinck


Episode 22: Howdy Modi?

Question 1:  Which was the 1st Bollywood movie for which AR Rahman composed music?

Answer: Rangeela

Question 2:  In which state in the USA was the Howdy Modi event held?

Answer: Texas

Question 3:  From which company did the Tatas buy Jaguar Land Rover?

Answer: Ford

Question 4:  A writer in which language won the first ever Jnanpith Award?

Answer: Malayalam

Question 5:  In the ramayana, whose name was Nemi?

Answer: Dasaratha


Episode 21:  Howdy Modi? 

Question 1:  Which Indian Super League Team has Sunil Chetri played for since 2013? 

Answer: Bengaluru FC 

Question 2:  Vishal Bhardwaj’s 7 Khoon Maaf and the Blue Umbrella are based on the work of which author? 

Answer: Ruskin Bond 

Question 3:  Who was the rst Indian soldier to attain the rank of eld marshal? 

Answer: SHFJ Manekshaw 

Question 4:  The campus of which of these institutions, the first of its kind served as an airbase for us troops during world war II? 

Answer: IIT Kharagpur

Question 5:  In Hindu Mythology what did the king Bhagirathi bring down from?

Answer: Ganga


Episode 20: The Masalas of Chettinad

Question 1:  Chettinad and Kongunad are cuisines native to which Indian state?

Answer: Tamil Nadu

Question 2:  Who was the first Indian to win a Grand Slam title in tennis?

Answer: Mahesh Bhupathi

Question 3:  Which king was responsible for the construction of the Vijaya Stambha in Chittorgarh? 

Answer: Maharana Kumbha 

Question 4:  Which city was Mahatma Gandhi at on the night when India became independent? 

Answer: Kolkata 

Question 5:  The Karnataka khadhi Gramodyago samyukta sangha hubli is famous for producing what? 

Answer: National flag 


Episode 19: Tirupati Laddu 

Question 1:  The 2016 lm Rustom, Akshay Kumar’s character is loosely based on which indian navel ofcer who was part of a landmark case? 

Answer: KM Nanavati

Question 2:  Which GI-tagged sweet dish is given as prasad at the Venkateshwara Temple in Tirupati? 

Answer: Laddu

Question 3:  In which town was Dr. B.R. Ambedkar born in 1891?

Answer: Mhow

Question 4:  Under whose captaincy did the Indian women’s cricket team play in India first test match? 

Answer: Shantha Rangaswamy

Question 5:  Which country’s president was the chief guest for India’s first republic day parade?

Answer: Indonesia


Episode 18: The Real Bahubali

Question 1:  In which state is the 57ft high Gomateshwara statue of bahubali?

Answer: Karnataka

Question 2:  India’s air forces motto ‘Nabha Sparsham deeptam is from which holy text? 

Answer: Bhagvad Gita

Question 3:  Which indian sportsman has written a memoir story ‘a shot at history’?

Answer: Abhinav Bhindra

Question 4:  Who created border line that partitioned india and Pakistan?

Answer: Cyril Radcliffe

Question 5:  The Vikramshila sanctuary in Bihar is dedicated to conservation of which creature?

Answer: Dolphin


Episode 17: Sholay in Filmfare

Question 1:  Which company owns TikTok app which was banned in India?

Answer: Bytedance

Question 2:  In ramayana who’s bow ram broke to win sita’s hand?

Answer: Shiva

Question 3:  Which sports is rst individual Olympic champion from independent India? 

Answer: Kd jadhav

Question 4:  Which is the only Filmre award sholay won being a blockbuster?

Answer: Best editing

Question 5:  Which kingdom went to ruin after defeat at its battle of Talikota in 1565?

Answer: Vijaya nagar


Episode 16: India’s T20 Debut 

Question 1:  What plane was Wing Commander Abhinandan Varthaman ying when it was shot sown? 

Answer: MIG 21 

Question 2:  Kushinagar, where Buddha is said to have attained mahaparinirvana is located in which state? 

Answer: Uttar Pradesh 

Question 3:  Who captained the Indian men’s cricket team in their first ever T20 international? 

Answer: Virender Sehwag 

Question 4:  Which Indian company was founded by a man whose name was SK Burman in 1884? 

Answer: Dabur 

Question 5:  In which present-day country was PM Lal Bahadur Shastri when passed away? 

Answer: Uzbekistan 


Episode 15: Jallianwala Bagh 

Question 1:  On the occasion of which festival were people gathered in Jallianwala bagh when British troops red upon them? 

Answer: Baisakhi

Question 2:  Which is the largest Union Territory in India By area?

Answer: Ladakh

Question 3:  Who is the only indian to have scored a century in the USA in international cricket?

Answer: KL Rahul 

Question 4:  Which organization was originally located in the chamber of princes in the parliament before moving to its own premises in 1958? 

Answer: Supreme Court

Question 5:  Neither Roses Nor Thorn is an autobiography of which supreme court judge who was a presidential candidate who lost Gianit Singh? 

Answer: HR khanna 


Episode 14:  Oscars to Mother India? 

Question 1:  Which of the following movie to be nominated for the oscar for best Foreign Language movie? 

Answer: Mother India 

Question 2:  In which city is the headquarters of ISRO located? 

Answer: Bengaluru 

Question 3:  Which is the only country where India’s men cricket team has played but never won a test match? 

Answer: South Africa 

Question 4:  Where in India would you go to see the mahatma Gandhi marine National park? 

Answer: Andaman and Nicobar 

Question 5:  Which 2000 year old form of sanskrit theatre is near to Kerala? 

Answer: Koodiyattam 


Episode 13:  IPL Special 

Question 1:  Anustup and Gayatri are two of the seven horses drawing the chariot of which God in Hindu mythology? 

Answer: Surya 

Question 2:  In which city you can find the Sree Padmanabha Swamy temple know for the treasures in its vaults? 

Answer: Thiruvananthapuram 

Question 3:  Which was the rst Indian company to be listed on Nasdaq? 

Answer: Infosys 

Question 4:  As of 2019, who is the only player from the losing side to win man of the match in an IPL nal? 

Answer: Anil Kumble 

Question 5:  Who is the only member of Indian Air Force to win Param Vir Chakra? 

Answer: Nirmal jit Singh 


Episode 12:  Master Blaster Special 

Question 1:  Where is the Sulabh International Museum of Toilets located? 

Answer: New Delhi 

Question 2:  Who defeated emperor Humayun and took control of the Mughal empire? 

Answer: Sher Shah Suri 

Question 3:  In which city did Sachin Tendulkar hit the first double century in men’s ODI cricket? 

Answer: Gwalior 

Question 4:  In 1995 what historic first in India took place between Jyoti Basu and Union minister Sukh Ram? 

Answer: First Mobile Phone Call

Question 5:  In the Mahabharata, who was the only son of Dhritarashtra to survive the Kurukshetra war? 

Answer: Yuyutsu


Episode 11:  World Champion Sindhu

Question 1:  Which Indian player defeated Nozomi to become the world champion in her sport?

Answer: PV Sindhu

Question 2:  Which was the first state in India to report a case of Covid-19?

Answer: Kerala

Question 3:  Who did Pranab Mukherjee defeat In the election to become president of India?

Answer: PA Sangma

Question 4:  What does the word ‘Rafale’ literally mean in French?

Answer: Gust of wind

Question 5:  In the 1920s, who became India’s first female advocate?

Answer: Cornella Sorabji


Episode 10: Beginning of Haldiram’s

Question 1:  In which city did the brand Haldiram’s start out as a small shop?

Answer: Bikaner

Question 2:  In which state did a chief minister serve for over 24 years a record for an Indian state? 

Answer: Sikkim

Question 3:  Who was the chief architect responsible for building the Rashtrapati Bhavan?

Answer: Edwin Lutyens 

Question 4:  In which state would you find India’s tallest mountain south of the Himalayas?

Answer: Kerala 

Question 5:  In which sport are Homi Motival and PK Garg the only two winners of the Rajiv Gandhi Khel Ratna Award? 

Answer: Yachting 


Episode 9: Quit India Movement 

Question 1:  Who is the only Indian to receive an Honorary Oscar for contributions to cinema? 

Answer: Satyajit Ray 

Question 2:  In Hindu mythology, Subala, the father of Shakuni, was the ruler of which kingdom? 

Answer: Gandhara 

Question 3:  How do we better know the poem Tarana-e-Hind for which Pandit Ravi Shankar composed the music? 

Answer: Sare Jahan Se Accha

Question 4:  In the 1970s which minister and former trade union leader forced Coca-Cola and IBM to leave India?

Answer: George Fernandes

Question 5:  Which ruling dynasty of India referred to themselves as ‘Gurkani’? 

Answer: Mughals


Episode 8: Glorious Mughal Empire

Question 1:  Which ruler built the Jama Masjid in Delhi?

Answer: Shah Jahan 

Question 2:  What is the minimum age for an Indian citizen to become a Member of the Lok Sabha? 

Answer: 25

Question 3:  Which state’s movie industry is known by the name ‘Sandalwood’?

Answer: Karnataka 

Question 4:  At which important location can you find the 145-foot tall Jaipur column? 

Answer: Rashtrapati Bhavan 

Question 5:  In which sport has Shiva Keshavan represented India at six consecutive Winter Olympics? 

Answer: Luge 


Episode 7: The Polyester Prince 

Question 1:  Which Indian business tycoon was the subject of a banned biography named ‘The Polyester Prince’? 

Answer: Dhirubhai Ambani

Question 2:  Which is the only national park in the world where you find Asiatic lion?

Answer: Gir

Question 3:  An Ashokan capital which forms the basis for India’s state emblem is found at which place? 

Answer: Sarnath

Question 4:  Who was the basis for the 1980’s comic book hero named ‘supro’?

Answer: Amitabh Bachchan

Question 5:  In Hindu mythology who wields the sword called Nandaka?

Answer: Vishnu 


Episode 6: Origins of Satyameva Jayate 

Question 1:  In 2016 bollywood movie is based on Mathunny Mathews whose effort helped save about 1,70,000 Indians during the Gulf war? 

Answer: Airlift 

Question 2:  Which is Indian’s most spoken language after Hindi? 

Answer: Bengali 

Question 3:  ‘Emerald Blue and You’ is the tourism tagline of which union territory of India? 

Answer: Andaman & Nicobar Islands 

Question 4:  Who was the first Sportsperson to win Rajiv Gandhi Khel Ratna? 

Answer: Viswanathan Anand 

Question 5:  Indian national mottos Satyameva Jayate is taken from which ancient text? 

Answer: Mundaka Upanishad 


Episode 5:  Hitman special 

Question 1:  In which state would you find mainland Indias eastermost town? 

Answer: Arunachal Pradesh 

Question 2:  Which writer of Bangladesh was forced to leave Bangladesh for authoring the controversial novel ‘Lajja’? 

Answer: Taslim Nasrin

Question 3:  India’s first nuclear reactor was named after which divine being from Hindu mythology? 

Answer: Apsara 

Question 4:  Whose record of most centuries in a single world cup did beat Rohit Sharma?

Answer: Kumar Sangakkara 

Question 5:  Which river gives it’s name to a cornivorous dinosaur called Rajasaurus whose fossils were found in India? 

Answer: Narmada 


Episode 4:  Olympic Gold Quest 

Question 1:  The madhubani painthings are the traditional art from which state? 

Answer: Bihar 

Question 2:  Which is the only lm that starred both Irrfan Khan & Rishi Kapoor? 

Answer: D day 

Question 3:  In 1943, CD Deshmukh became the first Indian to head with organization. 

Answer: Reserve Bank of India (RBI) 

Question 4:  In which country, Indian Air force executed operation cactus, after their government appealed for help? 

Answer: Maldives

Question 5:  In which year did India win it’s last Olympic Gold in the hockey?

Answer: 1980


Episode 3:  Mahabharata Special

Question 1:  Which pandava had wives named Ulupi and subhadra in the Mahabharata?

Answer: Arjuna 

Question 2:  In which stadium the headquarters of the BCCI is located?

Answer: Wankhede Stadium

Question 3:  Which animal was the national animal of India before the tiger?

Answer: Lion

Question 4:  who is the youngest winner of the Nobel prize in Literature, born in India?

Answer: Rudyard Kipling

Question 5:  Which Viceroy and governor general of India assassinated while touring the Andaman? 

Answer: Lord Mayo


Episode 2:  Biriyani Ke Swaad

Question 1:  Ambur, Thalassery, Dindigul, Kolkata and awadhi are type of dish

Answer: Biriyani

Question 2: Which cyclone hit the western India, In June 2020?

Answer: Nisarga

Question 3:  Which Civil Aircraft registration country code for planes registered in India?

Answer: VT

Question 4:  After which Su saint did emperor Akber name his son, who became emperor Jahangir? 

Answer: Sheikh Salim Chishti

Question 5:  Which Asura was the son Vajranga and Vajrangi and could be killed by a child?

Answer: Takakasur 


Episode 1:  Pratibha ki Khoj 

Question 1:  In which state would you find the khajuraho temples? 

Answer: Madhya Pradesh 

Question 2:  MS Dhoni announced hit retirement from cricket with a social media post featuring with which song? 

Answer: Main Pal Do Pal Ka Shayar Hoon 

Question 3:  The former Chairman of which Indian business house was the first licensed pilot in India? 

Answer: Tata 

Question 4:  How many language are there on the language panel of an Indian rupee note? 

Answer: 15 

Question 5:  A symbolic representation of which food was found on the official flag of the Nizams of Hyderabad? 

Answer: Kulcha